fredag 19 mars 2010

Kväll i östra Jerusalem


















Femton minuter till fots från Damaskusporten i Jerusalem ligger det omskrivna bostadsområdet Sheikh Jarrah. Det är omskrivet, kanske framför allt för att situationen i det här området på sätt och vis visar mycket av Mellanösternkonfliktens absurditet, i miniatyr.

I Sheikh Jarrah övertar och ockuperar religiöst och ideologiskt motiverade israeliska bosättare med militärens hjälp bostäder där palestinier bott i generationer. Det är en del av en medveten bosättarpolitik från statens sida; Sheikh Jarrah ligger i östra Jerusalem, en del av staden som det internationella samfundet inte erkänt som israeliskt territorium. Precis som på övriga Västbanken planerar regeringen nya israeliska bosättningar på ockuperad mark. Och bortom Damaskusporten i Gamla stan strosar turisterna omkring på dagarna, de flesta totalt omedvetna om den absurda situationen någon kilometer längre bort.


Gunnar, som kommit till Jerusalem för att hämta teamet som ska till Betlehem för överlämningsdagarna, har en ledig kväll och tar med oss svenskar och norrmän till Sheikh Jarrah. Han visar vägen genom ett kvällstomt, kallt och regnigt Jerusalem. Utanför ett ockuperat hus har familjen som bodde där innan israelerna slängde ut dem, satt upp ett tält som de nu bor i, i väntan på någon sorts rättvisa som inte finns. De välkomnar oss varmt och vi står och pratar en stund kring elden som brinner i en oljetunna. Jerusalemteamet kommer att spendera en hel del tid i det utsatta Sheikh Jarrah, där den israeliska fredsrörelsen också demonstrerar varje fredag.

Läs mer om Sheikh Jarrah på Gunnars blogg.


Inga kommentarer: